MEDEWERKERS VERTELLEN
Wij zijn allemaal trots op ons bedrijf. Trots om te mogen werken bij Verhoek! Zo ook Marco, die als rijinstructeur bij de beroepsopleiding zorg draagt voor de opleiding van nieuwe chauffeurs. Marco vertelt je hieronder over zijn bijzondere functie binnen Verhoek!“Ik probeer altijd de leerling op zijn gemak te stellen in de vrachtauto. Als hij start met zijn eerste lesdag en het uiteindelijke examen zeg ik altijd dat we het samen gaan doen! Lessen is pas leuk als je er beide plezier in hebt!

Wie ben je?
Ik ben Marco, 32 jaar en ik kom uit Genemuiden. Ik woon daar samen met mijn vrouw en twee kinderen. Voordat ik als chauffeur bij Verhoek ben gestart, heb ik tien jaar in de ICT gezeten. Ik wilde op een gegeven moment iets anders en ben toen eens met iemand meegereden op de vrachtauto. Het gevoel van vrijheid en de hele dag op de weg zijn, gaf mij de doorslag om zelf ook aan de slag te gaan als chauffeur. Na een informatiemiddag bij Verhoek ben ik hier toen in het najaar van 2015 begonnen als chauffeur.

Wat is je functie?
Na een aantal jaar bij Verhoek op de vrachtauto gezeten te hebben was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Vroeger wilde ik altijd instructeur rijbewijs B worden. Na een gesprek met mijn leidinggevende gaf Verhoek mij de mogelijkheid om als instructeur rijbewijs C/CE aan de slag te gaan. Nog een slag groter dan mijn jongensdroom. Na een studie- en examentraject van veertien maanden ben ik gestart als instructeur B/BE/C/CE. Ik geef instructie op onze eigen lesvrachtauto. Ik leid nieuwe kandidaten vanuit onze beroepsopleiding op tot chauffeur C/CE. Ook geef ik samen met een andere collega instructie aan alle nieuwe chauffeurs die bij Verhoek starten. Zo controleren we of iedereen die bij ons start ook veilig de weg op kan met onze vrachtauto’s. Daarnaast neem ik een gedeelte van het nascholingstraject code 95 voor mijn rekening.

Kun je iets meer vertellen over de beroepsopleiding?
Als je solliciteert om te starten in de beroepsopleiding word je door mijn collega Martijn uitgenodigd voor een rijtest. Dit doen we om te controleren of er een basis voertuigbeheersing is om überhaupt te kunnen starten als chauffeur. De beroepsopleiding vraagt namelijk wel inzet en enige interesse in het chauffeursvak. Na een positieve uitkomst heb je een gesprek met Martijn, die je wat meer uitleg over Verhoek als bedrijf en de manier waarop we werken geeft. Blijkt ook dit intakegesprek positief van allebei de kanten, dan melden we je aan bij een testdag van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Hier zal men een korte competentie- en rekentest afnemen. Na akkoord van het STL kun je bij Verhoek starten met jouw opleiding tot chauffeur C en CE.  

De beroepsopleiding kent een theorie- en een praktijkdeel. Het theoriegedeelte van de opleiding bestaat uit drie toetsen. Vanuit Verhoek hebben we een online e-learning platform waar je verschillende oefeningen en oefentoetsen kunt maken. Het praktijkgedeelte bestaat uit twee toetsen en minimaal 28 uur les voor rijbewijs C. Kies je voor een doorgroei naar CE dan komen hier nog minimaal 24 uur lessen met onze CE-truck bij.

Kan iedereen starten met de beroepsopleiding?
We zoeken mensen die 100% voor de opleiding willen gaan, specifieke ervaring op de vrachtauto of in het transport is niet nodig. Je moet wel een bepaalde passie voor transport en het chauffeursvak hebben. Niet iedereen kan zich bij aanmelding voor de beroepsopleiding direct het chauffeursleven voorstellen. Dat is ook niet erg. In het eerste gesprek met Martijn en de rijtest die ik met de leerlingen doe, ontdekken we samen of de basis er is waarop we verder kunnen bouwen tijdens de opleiding.

Wat maakt iemand een goede chauffeur?
Een goede chauffeur, dat zit in je of niet. Het heeft te maken met een stukje inzicht in verschillende situaties. Ik kan je alles aanleren maar je moet het wel oppakken en kunnen toepassen op het juiste moment.

Wat vind jij belangrijk als rijinstructeur?
Vrachtwagen rijden is een serieus beroep. Je rijdt soms wel met een combinatie die tot 50.000 zwaar is. Ik vind het daarom belangrijk dat een leerling in de beroepsopleiding snapt dat zo’n grote massa anders reageert dan een kleine boodschappenauto. Een ongeluk met een vrachtwagen is bijna altijd ernstig. De breedte van een vrachtwagen is ook iets waar veel leerlingen heel erg aan moeten wennen. Als rijinstructeur besteed ik daarom veel aandacht aan veilig rijden en situaties tijdig leren inschatten.

Waarom is lessen met jou leuk?
Dat vind ik een lastige vraag… Ik probeer altijd de leerling op zijn gemak te stellen in de vrachtauto, de spanning wat wegnemen. Als een leerling start met zijn eerste les zeg ik altijd dat we het samen gaan doen. Bij een examen van de leerling zeg ik altijd dat we samen in hetzelfde schuitje zitten. De examinator van het CBR controleert mij namelijk ook of ik het hem correct heb aangeleerd. Lessen wordt leuk als je er allebei plezier in hebt!

Ook starten in de beroepsopleiding?

 

© VERHOEK EUROPE

© VERHOEK EUROPE